Τρίτη 26 Ιουνίου 2018

Ο μύθος της λίμνης!



Τι ήταν αυτό; 
Αναρωτήθηκε και ακούμπησε στο πεζούλι που δεσπόζει πάνω από τη λίμνη.  Όπως γύρισε προς τα δεξιά είδε έναν ψαρά γύρω στα πενήντα, να μιλάει στο κινητό και να λέει: «πρόλαβα και το φωτογράφισα ήταν πολύ μεγάλο. Θα μου δώσεις τα χρήματα που σου ζήτησα;»
Πήρε την απάντηση και ανέκφραστος έκλεισε το κινητό του. Μάλλον δεν του άρεσε αυτό που άκουσε από την άλλη πλευρά. Αν κρίνεις από τον τρόπο που πέταξε το κινητό του, στο σακίδιο με τα δολώματα και τα ψαρικά εργαλεία.

Διστακτικά ο Τώνης αφού σηκώθηκε, πήγε προς το μέρος του ψαρά και τον ρώτησε με τρεμάμενη φωνή…

«Το είδες αυτό που βγήκε από τη λίμνη;»
«Ναι, δεν είναι η πρώτη φορά που το βλέπω…» απάντησε ο μεσήλικας ψαράς.
«Και γιατί το φωτογράφισες τι είναι;» ρώτησε με απορία ο Τώνης.
«Δεν το φωτογράφισα, απλά μιλούσα στο κινητό μου».

Περίεργο. Αφού τον άκουσα να το λέει, γιατί αυτός αρνείται πως το φωτογράφισε;  Και ποιος να ήταν στο τηλέφωνο; Μήπως κάποιος δημοσιογράφος ή μήπως κάποιος που κάτι ήθελε να κρύψει; Και ο μύθος που λέει για το τέρας που ζει στη λίμνη και αναδύεται σε περιόδους που ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα νευρικού κλονισμού και αφανισμού; Ένας μύθος είναι, ίσως και μια ψευδαίσθηση. Εξάλλου δημιουργούνται πολλές με τις αντανακλάσεις του ήλιου… με τα κύματα… Αλλά αυτό το είδα δεν μπορεί να το φαντάστηκα; Και σε ποιον να το πεις; Ποιος θα σε πιστέψει;

Θα με πουν τρελό και άντε να τους αποδείξεις το αντίθετο. Σιγά μην τρελαθώ κιόλας για ένα μυστήριο πλάσμα. Γι’ αυτό το λένε και μυστήριο. Όπου υπάρχει λίμνη υπάρχει και ο αντίστοιχος μύθος που λέει για κάποιο τεράστιο τέρας το οποίο καταβροχθίζει τους ψαράδες μαζί με τις βάρκες και εξαφανίζει καράβια και ότι κολυμπάει στη λίμνη. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Παρά μόνο ορισμένες φορές…

Ακούστηκε μια εκκωφαντική φωνή. Το τέρας της λίμνης ερχόταν καταπάνω στον Τώνη, ένα σιχαμερό πράσινο κήτος σε μέγεθος όσο πέντε ελέφαντες μαζί, με μαύρα δόντια, σαν μπαρουτοκαπνισμένο κανόνι.

«Βοήθειααααααα!» φώναξε με βροντερή φωνή ο Τώνης, η οποία ακούστηκε μέχρι και στην κορυφή, στο Μιτσικέλι.

-Άγγελος Μητσόπουλος-
(Απόσπασμα από το ανέκδοτο διήγημα "Θέλω να πεθάνω στην Σαντορίνη")

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου