Σάββατο 21 Ιουλίου 2018

Η μικρή Ελπίδα

Η ξαδέρφη της Άντριας μένει στην Στοκχόλμη τα τελευταία δέκα χρόνια. Δουλεύει σε μία μεγάλη εταιρεία εξαγωγών, εκεί όπου γνώρισε τον άντρα της με τον οποίο παντρεύτηκε πριν πέντε χρόνια στο νησί της Σαντορίνης. Έρχονται κάθε καλοκαίρι στην Ελλάδα για διακοπές. Έχουν αποκτήσει την μικρή Ελπίδα, η οποία έχει ιδιαίτερη αγάπη για την Ελλάδα, χώρα καταγωγής της μαμάς της.


Η Άντρια και η συνομήλικη ξαδέρφη της Ειρήνη μεγάλωσαν μαζί και από πολύ  μικρή ηλικία τα μοιράζονται όλα. Ή σχεδόν όλα. Ακόμη και σήμερα που τις χωρίζουν μερικά χιλιάδες χιλιόμετρα έχουν είτε τηλεφωνική επικοινωνία, είτε επικοινωνία μέσω των μέσων κοινωνικών δικτύωσης.

Ήταν τέλος Αυγούστου του δύο χιλιάδες δέκα τέσσερα, η Ειρήνη μόλις είχε επιστρέψει στην Σουηδία  από τις καλοκαιρινές διακοπές στην πατρίδα της, την Ελλάδα. Σε μια χώρα που βρίσκεται σε κρίση όπου επικρατεί ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Απελπισία, ανεργία, αναμεμιγμένη με αβεβαιότητα και πολιτική αστάθεια. Οι νέοι σκέφτονται να μεταναστεύσουν για ένα καλύτερο αύριο. Κάποιοι άλλοι σχεδιάζουν πως να ρίξουν την κυβέρνηση. Είναι όλοι τόσο αγανακτισμένοι με το ευρώ, με την Γερμανία, με την κυβέρνηση και με τον ίδιο τους τον εαυτό, που τους ψήφισαν.

Αυτά που γράφουν οι σουηδικές εφημερίδες για την Ελλάδα είναι πως οι Έλληνες δουλεύουν πολύ λίγο και αμείβονται πολύ καλά. Ο υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας είχε δηλώσει πως «Οι Έλληνες βγαίνουν στη σύνταξη στα σαράντα».
Ένας αχταρμάς παραπληροφόρησης. Έλλειψη αλληλεγγύης σε μία χώρα που όλη η Ευρώπη οφείλει πολλά. Κι όμως οι Έλληνες εργάζονται περισσότερο, στην Ευρώπη, δηλαδή σαράντα δύο ώρες την εβδομάδα. Ο βασικός μισθός έχει πέσει στα πεντακόσια ογδόντα ευρώ και το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης είναι τα εξήντα δύο χρόνια. Πρόκειται για έναν σκληρά εργαζόμενο λαό και τον πιο χαμηλά αμειβόμενο.

Ο κόσμος δεν εμπιστεύεται το κράτος ενώ το κράτος δεν παρέχει στους πολίτες ούτε τις βασικές κοινωνικές υπηρεσίες. Οι μισθοί έχουν φτάσει στα τάρταρα, οι παραλίες, τα εθνικά αεροδρόμια και σχεδόν όλες οι δημόσιες επιχειρήσεις έχουν πουληθεί.
Όλα αυτά τα πακέτα στήριξης που έχουν δοθεί στην Ελλάδα από το δύο χιλιάδες οχτώ μέχρι σήμερα δεν επιλύουν την οικονομική κρίση, αντιθέτως βυθίζουν την Ελλάδα στην αβεβαιότητα και την εξαθλίωση.

Αντί να γίνουν επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα και να προκύψουν θέσεις εργασίας και να αυξηθούν οι εξαγωγές της χώρας, περικόπτουν τα εισοδήματα του κόσμου. Το κακό είναι πως δουλεύουν… πολύ οι πολλοί, για λίγα, για τους λίγους.
Η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της και ξερνάει διαπλοκή.

Άγγελος Μητσόπουλος
(Απόσπασμα από το ανέκδοτο διήγημά μου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου