Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020

Με το όνομά τους



[...] ...στις καλοκαιρινές διακοπές όπου ο Φοίβος επιστρέφει στα Γιάννενα, είχε επιλέξει τους αγαπημένους του πίνακες. Ο Τώνης και ο Φοίβος έχουν μία ιδιαίτερη και ειλικρινή σχέση φιλίας χρόνων και αυτό φαίνεται σε κάθε συζήτηση.

Ποιο το νόημα, να έχεις έναν καλό φίλο και να μην μπορείς να πεις ακριβώς αυτό που σκέφτεσαι; Και να μην καταλαβαίνει τα όρια σου κι εσύ τα δικά του; Αν δεν μπορείς να πεις κάτι σ' έναν φίλο σου, που δεν αισθάνεσαι άνετα να το πεις σε κάποιον άλλο κι αν  αυτός δεν μπορεί να ακούσει, χωρίς να έχει διάθεση να σε κατακρίνει από την πρώτη φράση, τότε δεν είναι φίλος.

Όλοι μπορούμε να σκαρώσουμε φιλοφρονήσεις και να γίνουμε αρεστοί στους ακροατές μας. Όμως ο πραγματικός φίλος, λέει τα πράγματα με το όνομά τους, λέει αλήθειες χωρίς να τον νοιάζει αν θα προκαλέσει πόνο με τα λόγια του. Εκεί έγκειται και η μεγάλη διαφορά. Ίσως, μετά από καιρό να καταλάβουν ακόμη και οι επικριτές, το καλό που έκανε. Αλλά οι περισσότεροι στην αρχή θα σπεύσουν να πούνε πόσο σκληρός και αναίσθητος είσαι.

Δεν πειράζει. Οι περισσότεροι είναι κακοί μιμητές των άλλων. Μιμούνται τα συμφέροντα και μόνον. Πιασμένοι από την ασφάλεια της κοινωνίας. Δεν έχουν δική τους προσωπικότητα, αναμοχλεύουν ιδέες και λέξεις. Οι λέξεις κάνουν τη διαφορά και οι καλές πράξεις σε κάνουν άνθρωπο!

~ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου