Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022

Η Κυρία Κη (παραμύθι)

Σ ένα μικρό νησί, πριν από πολλά χρόνια, ζούσε μια ευτυχισμένη οικογένεια. Ο πατέρας, η μητέρα, τα δυο τους παιδιά και η γιαγιά.

Το νησί ήταν πολύ όμορφο, όμως είχε λίγους κατοίκους. Τα σπίτια ήταν λευκά και στο λιμάνι υπήρχε ένας παλιός φάρος.

Στο κέντρο του νησιού, βρισκόταν η παιδική χαρά. Κάθε απόγευμα πήγαιναν τα παιδιά, για να παίξουν το παιχνίδι  «άσπρου – μαύρου» και για να δούνε το ηλιοβασίλεμα. Χωριζόταν σε δύο ομάδες και μάζευαν λευκές ή μαύρες πέτρες. Στο τέλος του παιχνιδιού, όποια ομάδα είχε μαζέψει τις πιο ιδιαίτερες πέτρες, κέρδιζε.

Η γιαγιά ήταν ο κριτής σε αυτό το παιχνίδι, μιας και όλα τα παιδιά την αγαπούσαν. Τα δώρα, ήταν γλυκίσματα που έφτιαχνε η ίδια, για όλους. 

Τα δύο παιδάκια της οικογένειας ήταν τα μικρότερα στο νησί. Ο μικρός Ιούλιος και η μπέμπα. Πριν από πολλά χρόνια, έγινε η βάπτιση της μπέμπας στο εκκλησάκι των Επτά μαρτύρων. Το όνομα που της χάρισε ο νονός ήταν Κη.

Ο καιρός περνούσε…

Η Κη μεγάλωσε και έφυγε από το νησί για να σπουδάσει και να γίνει δασκάλα.

Όμως, μετά από μερικά χρόνια, η Κη επέστρεψε στο νησί, ως δασκάλα. Στο δημοτικό σχολείο φοιτούσαν τέσσερα παιδάκια. Η Παρασκευή, μια χαμογελαστή κοπέλα, η δίδυμη αδερφή της Πέμπτη, η Τρίτη, ο Σάββας και άλλα δύο παιδάκια που ερχόταν με καΐκι από το διπλανό νησάκι, η Δευτέρα και η Τετάρτη.

Έναν δεκαπενταύγουστο στην πλατεία του χωριού, έγινε ένα μεγάλο πανηγύρι. Πρώτη έσυρε τον χορό η Κυρία Κη και στην συνέχεια όλα τα παιδάκια: η Δευτέρα, η Τρίτη, η Τετάρτη, η Πέμπτη, η Παρασκευή και στο τέλος είχαν βάλει τον Σάββα το μικρότερο παιδάκι του σχολείου.

Τα χρόνια περάσανε και η φωτογραφία από το μακρινό καλοκαίρι, έγινε εξώφυλλο στο βιβλίο που υπέγραφε η σπουδαία συγγραφέας του μικρού νησιού, Τρίτη Και Δεκατρείς.


~Άγγελος Μητσόπουλος
(Ένα παραμύθι αφιερωμένο στην ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου