Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021

Ανάλυση της ποιητικής συλλογής "Άφατο ψήγμα"


Αναλογίζομαι πολλές φορές αυτόν τον κόσμο. Πως είναι, πως μπορεί να ήταν, πως μπορεί να γίνει. Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαι και πολύ αισιόδοξος με την πορεία που έχει πάρει. Μια πορεία που, όσο ρομαντικός και να είναι κάποιος, όπως κι εγώ προσπαθώ να παραμένω, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για λευκές σκέψεις. Περίεργοι οι καιροί μας. Περίεργες οι πράξεις, περίεργες οι λέξεις, περίεργα ακόμα και τα βλέμματα. Όλα κινούνται παγιδευμένα μέσα στον φαύλο κύκλο που δημιούργησε η ίδια μας η στάση απέναντι στα πράγματα, απέναντι στον διπλανό μας. Εμείς οι ίδιοι διαλέξαμε να δαγκώσουμε το χέρι που μας τάισε και τώρα αναγκαζόμαστε να “παρακαλάμε” για τα αυτονόητα.

Κακά τα ψέματα, αν δεν πας με το κύμα που λένε, δύσκολο να ανέβεις. Μπορείς ακόμα να τα καταφέρεις αλλά θα χρειαστείς πολύ περισσότερη προσπάθεια. Κυρίως από την άποψη ότι και σωστός να είναι ο δικός σου ο δρόμος, θα φαίνεται λάθος στα μάτια των άλλων. Των άλλων που έχουν συνηθίσει να ακολουθούν τη μάζα και να απορρίπτουν ότι δεν ανήκει σε αυτή, ότι την αποδιώχνει. Άνθρωποι που φοβούνται το διαφορετικό γιατί δεν το γνωρίζουν, γιατί ποτέ κανείς δεν τους το έμαθε. Κι έτσι δημιουργούν είτε άθελα είτε ηθελημένα ένα τείχος απέναντι στον οποιονδήποτε, πιστεύοντας ότι έτσι προστατεύουν τον εαυτό τους, παίζοντας κρυφτό με την πραγματικότητα και καταστρέφοντας ότι καλό θα μπορούσαν/αμε να οικοδομήσουν/ουμε.

 

Απόσπασμα 1:

Πονηροί καιροί. / Αληθοφανή ψέματα. / Ακούει κανείς; / Κρύφτηκαν όλοι. / Κάλπικες γνώμες, / σκάρτες συγγνώμες.

Έτσι έχουμε φτάσει πλέον στο σημείο να ζούμε σε ένα φτηνό περιβάλλον, ένα περιβάλλον αποξένωσης, ένα περιβάλλον όπου λίγα είναι τα σημάδια προσέγγισης τον ενός με τον άλλο. Έναν κόσμο όπου τα συναισθήματα έχουν φτάσει να πωλούνται πλέον όσο-όσο σε ευκαιριακές γνωριμίες, ευκαιριακές φιλίες, ευκαιριακούς έρωτες. Υπάρχουν όμως κι αυτοί/ές, λαμπερή εξαίρεση στον κανόνα, που ακόμα έχουν αυτή τη σπίθα, που κρατούν ζωντανή τη φλόγα σε πείσμα των καιρών. Είναι αυτοί ακριβώς που δεν δέχονται να κάνουν εκπτώσεις σε όλα αυτά που τους βασανίζουν ενδόμυχα, απλά και μόνο για να συμβαδίσουν. Είναι αυτοί που επιλέγουν τον δύσκολο δρόμο, αυτόν με τα αγκάθια, έναν δρόμο εκ διαμέτρου αντίθετο από αυτόν της μάζας.

 

Απόσπασμα 2:

Ούτε που θα κάνουμε / εκπτώσεις / στα συναισθήματά μας. / Όποιος δεν αντέχει / ας πάρει αναβολή. / Όσοι δεν ζήσαν / την στιγμή / χάσανε όλη τη ζωή.

Χάρη σε αυτούς τους λίγους, ίσως καταφέρουμε κάποια στιγμή να φτάσουμε στην κορυφή. Η διαδρομή μας θα είναι πολύ πιο δύσκολη αλλά η θέα πολύ πιο όμορφη. Και τότε θα καταλάβουμε ότι άξιζε όλο αυτό το άσχημο που περάσαμε. Μόνο και μόνο για να φτάσουμε σ’ αυτό το σημείο, μόνο και μόνο για ν’ αντικρίσουμε αυτή την εικόνα του εαυτού μας εκεί ψηλά. Σημαντικό λοιπόν να αναλογιστούμε την πορεία μας και να αλλάξουμε ρότα εάν είναι αναγκαίο. Ίσως και να μην φαίνεται ακόμα αλλά το παγόβουνο υπάρχει στο βάθος και έχει σταθερή πορεία προς εμάς. Αλλαγή λοιπόν, αν δεν θέλουμε να καταλήξουμε στον βυθό.

 

Απόσπασμα 3:

Θέλω να τα σπάσω όλα. / Μα η θάλασσα μαγεύει. / Άλλο ένα βήμα / σ’ αυτά τα χώματα / κι αναγεννιέμαι. / Ώρα για αλλαγή.

Το “Άφατο ψήγμα” του Άγγελου Μητσόπουλου, όπως και όλα τα προηγούμενα έργα του, είναι ένα βιβλίο που σε οδηγεί σε σκέψεις σαν αυτές που ανέλυσα παραπάνω, ένα βιβλίο που πυροδοτεί ενδοσκοπήσεις και πολλές στιγμές περισυλλογής. Είναι ένα σύνολο στίχων και αναλύσεων που δεν υπάρχει περίπτωση να σε αφήσουν ανεπηρέαστο. Σε πολλά σημεία βρήκα τον εαυτό μου είναι η αλήθεια, γιατί ο Άγγελος δεν αναφέρεται αποκλειστικά στον Άγγελο αλλά σχηματίζει την εικόνα αυτών που παίρνουν στα χέρια τους το βιβλίο, λειτουργώντας σαν ένας καθρέπτης όπου όλοι βλέπουν το ίδιο είδωλο που είναι ταυτόχρονα και διαφορετικό. Είναι ένα βιβλίο που θα πρότεινα σε κάθε λάτρη της τέχνης αυτής που λέγεται ποίηση. 


Βιογραφικό: Ο Άγγελος Μητσόπουλος γεννήθηκε το 1988 στα Ιωάννινα (με καταγωγή από το Ελατοχώρι Ζαγορίου). Είναι απόφοιτος του τμήματος Λογιστικής (ΤΕΙ Ηπείρου), κάτι το οποίο ακόμη αναρωτιέται γιατί το σπούδασε.

Το 2011 εξέδωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο Ικμάδα. Επίσης, έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές (πορτραίτα 2013, 88 μικρές βιτρίνες 2020) τα δοκίμια (μάθε ζήσε χτίσε 2012, Καλοκαίρι στην ψυχή 2015) και τα διηγήματα (Είμαι εδώ 2017, Θέλω να πεθάνω στην Σαντορίνη 2018).

Όταν έχει οίστρο γράφει στίχους, ενώ ποιήματα και άρθρα, έχει δημοσιεύσει σε λογοτεχνικά περιοδικά, εφημερίδες και ιστοσελίδες.

Τα ποιήματα (Σκοτάδι, Μεσσίας άπειρος, Κορυφή, Με σημαία την Ικμάδα, Στου άδικου τη νύχτα, Μισό στρέμμα ιδεών) έχουν αποσπάσει βραβεία σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς.

Που και που φωτογραφίζει τοπία, τα οποία υπό τις κατάλληλες συνθήκες, θα μπορούσαν να είναι εξώφυλλα ευπώλητων μυθιστορημάτων!

 

Περίληψη:

Άφατο ψήγμα, μπορεί να είναι ο έρωτας που νιώθεις. Επίσης μπορεί να είναι ο πόνος που κρύβεις μέσα σου.

Την δεδομένη στιγμή είναι όλα τα συναισθήματα που αποκρυσταλλώθηκαν σε ποιήματα ώστε να βγει στην επιφάνεια το άφατο ψήγμα που σιγοκαίει τους νευρώνες της ασυνείδητης πραγματικότητας.

Με πρωτεργάτες της προσωπικότητες όλων αυτών των ηρώων που πρωταγωνιστούν στους ατέρμονος στίχους των ποιημάτων είτε το γνωρίζουν, είτε όχι!

 

Στοιχεία Βιβλίου:

Τίτλος: Άφατο ψήγμα

Συγγραφέας: Άγγελος Μητσόπουλος

Εκδόσεις: Αυτο-έκδοση

Ημερομηνία έκδοσης: 2021

Αριθμός σελίδων: 70


Για την ομάδα του Authoring Melodies 

Δημήτρης Μπονόβας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου